Το Δημοτικό Σχολείο Φύλλων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ θα φιλοξενήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς από την πόλη Avezzano της Ιταλίας.
Από την προσεχή Δευτέρα 01/12/2025 ως την Παρασκευή 05/12/2025 δώδεκα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το σχολείο της Ιταλίας θα συν-μαθητεύουν με τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας! Κοινά γνωστικά αντικείμενα, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πολιτιστικές διαδρομές, εκδηλώσεις στο Δημαρχείο Χαλκίδας και στην τοπική μας κοινότητα, τα Φύλλα.
Σκοπός μας η εξωστρέφεια της σχολικής μας μονάδας και το άνοιγμα της μικρής μας κοινότητας, με οδηγό και πυρήνα το Σχολειό μας. Μέσα από αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία και τα κοινά μαθήματα και δράσεις, στοχεύουμε στην ανταλλαγή εκπαιδευτικών πρακτικών και μεθόδων διδασκαλίας, στη συμπερίληψη, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ενεργή μάθηση( learning by doing ) και στην ανάπτυξη υγιών κοινωνικών σχέσεων. Ακόμη η ενίσχυση της ανεκτικότητας μέσα από την κουλτούρα διαφορετικών λαών είναι ένα από τα ζητούμενα, όπως και η αναζήτηση των κοινών ιστορικών και πολιτιστικών διαδρομών των δυο λαών.
Πέραν των κοινών μαθημάτων, με βάση το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στο πρωινό πρόγραμμα του σχολείου, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Χαλκίδας (Μέγαρο Κότσικα) με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Ειδικότερα η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εισήγηση από την ιστορικό κα. Μάλλιαρη Λίνα με θέμα “Λατινοκρατούμενη Εύβοια” και πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς από μαθητές και εκπαιδευτικούς και των δυο σχολείων. Η παραπάνω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή και συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 η Τοπική Κοινότητα Φύλλων, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή πολιτιστικών φορέων της κοινότητας και τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών του σχολείου μας, θα πραγματοποιήσει εορταστική εκδήλωση και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η έννοια της διαπολιτισμικότητας αποκτά κατ
ά αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικό περιεχόμενο και σημείο αναφοράς.
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα διαμένουν σε ξενοδοχείο της Χαλκίδας και θα μετακινούνται καθημερινά, από και προς το σχολείο μας.
Με μεγάλη προσμονή περιμένουμε τη Δευτέρα 1η του Δεκέμβρη να ζήσουμε μια εκπαιδευτική ευρωπαϊκή εμπειρία, προς όφελος όλων των μαθητών!