Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο Φυλλαριώτης Επίσκοπος Ευβοίας Νεόφυτος (Αδάμ). Βίος και Δράση

  • Το χωριό Φύλλα γενέτειρα ηρώων

“…Ο Νεόφυτος, κατά κόσμον Νικόλαος Αδάμ γεννήθηκε στα Φύλλα Ευβοίας το 1779 ή το 1780. Γιος του εμπόρου Ανέστη (ή Αναστασίου κατ’ άλλους) Αδάμη (σπανιότερα) ή Μπόθου και της Ερατούς, το γένος Αδάμ… …Σύντομα όμως οδηγήθηκε στην πλησιόχωρι Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Αρμά, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός…” (Μιχάλαγα 2023)

  • H Μελέτη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, στο Τμήμα Θεολογίας,  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Δέσποινας Στεφ. Μιχάλαγα, στα πλαίσια της Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ» τον Μάιο του 2021, έρχεται να φωτίσει περισσότερο, αλλά και να διευρύνει τη γνώση μας, για τον Επίσκοπο Ευβοίας Νεόφυτο Αδάμ, που γεννήθηκε στα Φύλλα. 
Η παραπάνω μελέτη της κ. Μιχάλαγα εκδόθηκε στην Αθήνα το 2023 με τίτλο “Ευβοίας Νεόφυτος (Αδάμ) ο από Καρύστου. Βίος και Δράση”.
  • «… Η μελέτη αφορά στην προσωπικότητα και τη δράση του «προμάχου της πίστεως και οπλίτη της πατρίδος», … του Επισκόπου Ευβοίας Νεοφύτου (Αδάμ)
  • Ο τρόπος που έζησε ο Φυλλαριώτης Επίσκοπος Ευβοίας Νεόφυτος Αδάμ αποτυπώνεται στο παρακάτω εδάφιο…  «… Παρά τις τιμητικές διακρίσεις όμως, σε ολόκληρη την μακρά διάρκεια του βίου του ο Νεόφυτος δεν επιζήτησέ τα πλούτη. Είναι χαρακτηριστικό τού τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόταν την αποστολή του το γεγονός ότι απεβίωσε εις άκραν πενίαν, ένεκα της οποίας ουδέ τα έξοδα της ταφής του ευρέθησαν.»
Ευχαριστούμε από καρδιάς  την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλαγα Δέσποινα, η οποία ύστερα από επικοινωνία μας,  παραχώρησε τη μελέτη της στο Σχολείο μας, καθώς και την άδεια να την αναρτήσουμε.
  • Το Σχολείο μας το 2021 με  την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Φύλλα είναι ο τόπος καταγωγής δύο μεγάλων μορφών της εποχής, του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Μητροπολίτη Καρύστου Νεόφυτου Αδάμ, δημιούργησε την παρακάτω σελίδα για να συγκεντρώσει πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *